четвъртък, 26 септември 2013 г.

Басмати ориз с ананас и зелени чушки

Започвам да експериментирам все повече и повече с вкусовете и това ми харесва! :) Знам, че успешното ястие се постига с перфектния баланс между сладко и солено и отнема доста време за уцелването на сполучливи комбинации. И така... предлагам Ви моята усъвършенствана рецепта за "Ориз с ананас и зелени чушки", като смятам, че най-подходящия сорт ориз за това ястие е басмати.
За съжаление не мога да Ви кажа съвсем точни мерки на използваните продукти, тъй като не обичам да меря всичко, а готвя по-скоро на око. :)

Продукти: 1 чаша ориз басмати, 2 зелени чушки, 5 резена ананас от консерва, половин чаша сок от ананас ( аз използвах от консервата ), малка бучка масло, сол, черен пипер на зърна ( не прекалявайте :) ) , куркума.

Приготвяне: Оризът го приготвяме като наливаме към него малко по малко гореща вода, като го опитваме постоянно. Посолете го в първата вода и когато е почти сварен отново. Опитвайки Вие може да разберете дали е необходимо да се посоли още или не. Също така в последната вода трябва да прибавите и чашата сок от ананаса. Докато се готви ориза загрейте маслото в тиган и запържете нарязаните на лентички пиперки за няколко минути ( може да сложите капак, ако искате, за да се задушат малко ) . Прибавете нарязаните на дребно резени ананас, поръсете с малко куркума, сол и черния пипер. Преди оризът да е абсорбирал цялата вода прибавете към него чушките и ананаса, и оставете на бавен огън да попие цялата вода.

Може да разпределите сместа във форми за мъфини или просто да си го хапнете в красива купичка... Уверете се, че оризът е достатъчно солен, чушките трябва да останат леко хрупкави и маслото да е повече, за да попие в ориза...

събота, 31 август 2013 г.

Ципура на тиган с домати, чесън и чили сос

 

За първи път готвя ципура, но останах много доволна от резултата. Взех я прясна, като помолих да ми я очистят, понеже все още не съм се наемала с тази задача. :) И така, става не много бавно и определено си заслужава да се отдели времето за приготвянето на прясна рибка.
И така необходимите продукти са: 1 ципура, зехтин, 1 домат, 1-2 скилидки чесън, чили сос, сол, черен пипер и копър.
Приготвяне:
1. Загряваме зехтина в незалепващ тиган и пържим ципурата  4-5 минути (на слаб огън ) После я обръщаме и слагаме нарязания на тънко чесън и пържим още около минутка.
2. Добавяме нарязания домат и чили сос :) Добавяме гореща вода... аз добавих на око, но горе-долу около 100-200 мл. Поръсваме с хималайска сол и черен пипер обилно, и покриваме тигана с капак, усилваме огъня  и оставяме да къкри около 10тина минутки.
3. Месото на ципурата трябва да стане меко, а очите и бели. Няма как да не разберете, когато е готова. :)


Накрая може да поръсите с пресен копър или магданоз.
Това е рецептата. Основните насоки за това как да сготвя рибата я взех от любимото списание Good Food, но я нагодих по мой си начин.

Следващия път бих добавила повече домати. Получава се много хубав доматен сос! А ако имате и бяло вино, може да добавите малко преди да сложите водата.

вторник, 20 август 2013 г.

Бял патладжан с чери домати

Продукти
  1. 1 бял патладжан ( малък )
  2. Чери домати ( количество по желание )
  3. Зехтин ( за пържене и 1 с.л. за дресинга )
  4. Магданоз
  5. Джоджен
  6. Хималайска сол
  7. Сок от половин лимон ( или по-малко )
Приготвяне
  •  Измиваме патладжана. Нарязваме го на малки парченца и го слагаме в купа с подсолена вода. Затискаме го с нещо тежко.
  • След 10тина минутки изцеждаме патладжана и го измиваме още веднъж. Слагаме зехтин в незалепващ тиган и пържем парченцата патладжан на тих огън с капак отгоре. Посоляваме и преди да е готов поръсваме с джоджен.
  • През това време измиваме чери доматите и ги изчистваме. Измиваме магданоза и подготвяме дресинга от зехтин и лимонов сок.
  • Когато патладжанът е готов го прехвърляме в купа и в останалата  мазнина задушаваме за около 5 минути доматите, докато леко омекнат и се стоплят. Отново с капак отгоре.
  • Сервираме ястието с полятия дресинг отгоре. Аз го консумирах топло, но може и да се консумира охладено.

Идеята за тази рецепта взех от сайта www.goodfood.bg, но не я следвах точно и използвах бял патладжан. :)  http://www.goodfood.bg/?go=recipes&p=detail&gf_recipeId=12
Рецептата е бърза, лесна и здравословна. Без месо и глутен.









петък, 16 август 2013 г.

Пиперка бюрек с чили сос

Представям ви лесна рецепта за пиперка бюрек с царевично брашно. Панировката става много хрупкава и вкусна!


Продукти за 1 порция:
- 2 червени печени пиперки
- 1 яйце
- малко сирене
- царевично брашно
- чили сос
- хималайска сол
- пресен зелен лук ( по желание )
- зехтин

Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцето и сложете малко чили сос в него. Натрошете сиренето в него.
2. Напълнете пиперките със сместа, така че да остане малко за овалване след това.
3. Напълнените пиперки ги овъргаляйте един път в яйчената смес и след това в царевичното брашно.
4. Изпържете ги в загрятия зехтин ( не е необходимо да е много - аз капвам няколко капки и го разнасям с четка за сладки ). Оцедете ги и сервирайте с още чили сос и зелен лук. Посолете, ако е нужно.

  • За по-добър вкус сменете олиото преди да изпържете втората пиперка.

понеделник, 8 юли 2013 г.

Чийзкейк с ром и бял шоколад

Наистина съм горда с втория ми опит за чийзкейк, който е по-семпъл от първия - няма разкошното малиново сладко, но пък има фин вкус на ром и малко настърган бял шоколад... (ммм искаше ми се да е повече :) )
Всеки път нямам търпение и хапвам току-що изстиналия чийзкейк, но когато престои в хладилник за една нощ се стяга и става още по-вкусен!
 



Необходими продукти: 2 пакетчета крема сирене, 1 малка кофичка заквасена сметана, 1 пакетче масло, 1 пакет бисквити, 1 яйце и 1 жълтък, ванилийки, ром, 1-2 бели шоколада, пудра захар.

Приготвяне:
  1. Натрошаваме бисквитите и разтапяме маслото. Смесваме ги и оформяме блата във формата за кейк, като притискаме добре бисквитените трохи.  
  2. Разбиваме сиренето, яйцата, ванилията и рома в една купа с помощта на мискер. 
  3. Отделно разбиваме и заквасената сметана и я добавяме към другата смес.
  4. Печем чийзкейка в загрята фурна на 150 градуса с обдухване.
  5. Оставяме да изстине във фурната и охлаждаме.  
  6. Настъргваме белия шоколад върху чийзкейка преди да е изстинал напълно.

неделя, 5 май 2013 г.

Moeто празнично меню за Великден! Чеснови спагети със скариди и калмари.


Христос Воскресе, приятели!
Днес е Великден и ви пожелавам да сте живи и здрави, да усещате... да виждате красивите неща в живота, да показвате обичта си към своите най-близки хора и да не спирате да вярвате в чудесата на света! Бъдете добри и човечни! :)

Тъй като аз не ям агнешко, подготвих своето празнично меню сама! И реших да споделя тази рецепта, която се приготвя сравнително бързо и с чаша бяло вино се превръща в прекрасно и задоволяващо преживяване! :)


Ноебходими продукти: спагети, 1 глава стар чесън или пресен чесън (аз използвах и двата) - сложете наистина много чесън, тъй като няма други силни подправки! :) , 1 тиквичка, 200 гр. несготвени големи скариди, 1 парче калмар, зехтин, чили сос, сок от 1 лимон, хималайска сол


1) Сваряваме спагетите и калмара в подсолена вода. Сварете калмара цял - после ще го нарежем на тънки лентички.
2) В тиган със зехтин запържваме за кратко чесъна и добавяме нарязаната на кубчета тиквичка. Запържваме още малко, след което покриваме тигана с капак и оставяме тиквичката да омекне.
3) Добавяме скаридите и нарязания на кръгчета калмар и готвим, докато скаридите станат розови.
( За първи път взимам такива скариди и ми беше много интересно как ще порозовеят :) )

4) Остана да добавим спагетите. Не забравяйте да оставите голямо количество от водата, в която сте ги варили, защото след като ги добавим в тигана ще добавим от тази вода.
5) Подправяме със сокът от лимон, чили соса и ако е необходимо още сол. Готвим ястието още малко, докато повечето вода изври. Но не оставяйте спагетите много на сухо! :)

Това е! :) С чаша бяло вино и зелена салата е един прекрасен и богат обяд, за тези, които не ядат агнешко или пилешко!
И да не забравяме десерта - яйчице и резен козунак!!!



неделя, 7 април 2013 г.

Грах с картофи

Здравейте! Този път реших да кача в блога рецепта, която не е нито сложна, нито оригинална, но за сметка на това е много вкусна и добре позната на българската трапеза! Години наред се наслаждавах на яденето на баба, но реших, че е време да изпробвам собствените си възможности за едно обикновено, но незаменимо ястие!

И така, четох много и различни рецепти за "Грах с картофи" - в някои не се слага морков, в други се слагат домати или доматено пюре, подправките също са доста различни... от задължителните сол и черен пипер, до джинджифил, джоден, червен пипер и копър.
Тази рецепта си е моя и я направих така както на мен би ми харесала най-много! И се получи наистина вкусно! Ама много вкусно! :)))

Мисля, че това е едно от задължителните ястия, които една домакиня трябва да умее! :)
Да Ви е сладко!



Рецепта

Необходими продукти:
  •  550 гр. картофи - обелени и нарязани на четвъртинки
  • 100 гр. моркови - нарязани на кръгчета
  • 250 гр. грах ( аз използвах от консерва, но може и замразен )
  • 1 стрък пресен чесън
  • половин глава лук
  • Подправки - хималайска сол, черен пипер, червен пипер, копър и сушени червени пиперки ( Според мен точно сушените червени пиперки допринесоха за финалния щрих на това ястие, а и не ги срещнах в друга рецепта! Винаги е хубаво да добавиш нещо и от себе си! :) )

Приготвяне:
  1. Задушаваме лука и чесъна в зехтина. После добавяме картофите и задушаваме още няколко минути. Ако е необходимо добавяме още 1 с.л. зехтин. Гответе на бавен огън!
  2. Добавяме всички подправки, запържваме отново за няколко секунди и добавяме грахът, морковите и около 600мл. гореща вода. Слагаме капака и оставяме да се готви докато морковът и картофът омекнат. Но внимавайте да не ги сварите прекалено много и да се разкашкат!
  3. Когато е готово, добавяме пресен копър за аромат и сервираме. Може с бучка сирене.