неделя, 7 април 2013 г.

Грах с картофи

Здравейте! Този път реших да кача в блога рецепта, която не е нито сложна, нито оригинална, но за сметка на това е много вкусна и добре позната на българската трапеза! Години наред се наслаждавах на яденето на баба, но реших, че е време да изпробвам собствените си възможности за едно обикновено, но незаменимо ястие!

И така, четох много и различни рецепти за "Грах с картофи" - в някои не се слага морков, в други се слагат домати или доматено пюре, подправките също са доста различни... от задължителните сол и черен пипер, до джинджифил, джоден, червен пипер и копър.
Тази рецепта си е моя и я направих така както на мен би ми харесала най-много! И се получи наистина вкусно! Ама много вкусно! :)))

Мисля, че това е едно от задължителните ястия, които една домакиня трябва да умее! :)
Да Ви е сладко!



Рецепта

Необходими продукти:
  •  550 гр. картофи - обелени и нарязани на четвъртинки
  • 100 гр. моркови - нарязани на кръгчета
  • 250 гр. грах ( аз използвах от консерва, но може и замразен )
  • 1 стрък пресен чесън
  • половин глава лук
  • Подправки - хималайска сол, черен пипер, червен пипер, копър и сушени червени пиперки ( Според мен точно сушените червени пиперки допринесоха за финалния щрих на това ястие, а и не ги срещнах в друга рецепта! Винаги е хубаво да добавиш нещо и от себе си! :) )

Приготвяне:
  1. Задушаваме лука и чесъна в зехтина. После добавяме картофите и задушаваме още няколко минути. Ако е необходимо добавяме още 1 с.л. зехтин. Гответе на бавен огън!
  2. Добавяме всички подправки, запържваме отново за няколко секунди и добавяме грахът, морковите и около 600мл. гореща вода. Слагаме капака и оставяме да се готви докато морковът и картофът омекнат. Но внимавайте да не ги сварите прекалено много и да се разкашкат!
  3. Когато е готово, добавяме пресен копър за аромат и сервираме. Може с бучка сирене.




Няма коментари:

Публикуване на коментар