събота, 31 август 2013 г.

Ципура на тиган с домати, чесън и чили сос

 

За първи път готвя ципура, но останах много доволна от резултата. Взех я прясна, като помолих да ми я очистят, понеже все още не съм се наемала с тази задача. :) И така, става не много бавно и определено си заслужава да се отдели времето за приготвянето на прясна рибка.
И така необходимите продукти са: 1 ципура, зехтин, 1 домат, 1-2 скилидки чесън, чили сос, сол, черен пипер и копър.
Приготвяне:
1. Загряваме зехтина в незалепващ тиган и пържим ципурата  4-5 минути (на слаб огън ) После я обръщаме и слагаме нарязания на тънко чесън и пържим още около минутка.
2. Добавяме нарязания домат и чили сос :) Добавяме гореща вода... аз добавих на око, но горе-долу около 100-200 мл. Поръсваме с хималайска сол и черен пипер обилно, и покриваме тигана с капак, усилваме огъня  и оставяме да къкри около 10тина минутки.
3. Месото на ципурата трябва да стане меко, а очите и бели. Няма как да не разберете, когато е готова. :)


Накрая може да поръсите с пресен копър или магданоз.
Това е рецептата. Основните насоки за това как да сготвя рибата я взех от любимото списание Good Food, но я нагодих по мой си начин.

Следващия път бих добавила повече домати. Получава се много хубав доматен сос! А ако имате и бяло вино, може да добавите малко преди да сложите водата.

2 коментара: